2011. október 24., hétfő

ÉLőhalott

Az ÉL (Építőmérnöki Laboratórium / Épületakusztikai Laboratórium) valószínűleg a BME legbizarabb épülete. A Z épület csarnoklétesítménye, építésének dátumát az anyagok, és a stílus alapján a Z épülettel egy időre, a 80-as évek elejére tenném. Bejárata a kampuszon található, az utcai ajtó csak kártyával nyílik. Nade mindez teljesen átlagos infó, bizarságát az adja, hogy belépve az ember egy elhagyatott csernobili üzemben érzi magát. Az épület már ki tudja mióta (de a mindenen centi vastagon ülő porból ítélve régóta) nem teljesíti a célját, a középső építő téren régi székek, és gurulós táblák alusszák kómájukat, és egy demonstrációs ház falai is felfedezhetők. Az építőtér felett futódaru van, nem is tudom, mikor használhatták utoljára. Minden folyosója kihalt, a hallgatók csak gyakorlatokra járnak ide, illetve a földszinten van még egy gyártástechnológiai műhely, valószínűleg minden géppel, amelyet valaha megmunkálásra feltaláltak (de mindegyik a Csepel művek fénykorából).
A padló öntött beton, a falak sima fehérek, mindenhol por, kosz, lógó konnektorok, nyitva hagyott kapcsolószekrény-ajtók, hiányos álmennyezet. Oktatási épületnek semmiképp nem látszik, még sokadik ránézésre sem. Talán a második emeleti Vasúti Járművek tanszék birtokában lévő kisterem a legjobb felszereltségű, de ami minden mást illet: az épület üvöltve kéri az új funkcióba helyezést.
Ezt az üvöltözést az egyetem vezetése mintha meghallotta volna: kitűzte az ÉL sportcsarnok projektet, mely magában foglalja az építőtér teljes átalakítását modern sporttérré. 6 db tollaspálya, kosárpálya, és ha jól emékszem, még teniszpálya is helyet kapna, burda szabásminta stílusban egymásra festve. Mászófal is lenne, meg természetesen kulturált öltözők, felszerelések. És a legszebb az egészben, hogy mindennek már jelenidőben kéne lennie. Ehhez képest a tesisek még mindig vagy a szakadt K tornatermekbe járnak, vagy a Bercsényibe, vagy a Bogdánfi úti sportpályára. Az ÉL gyomrában pedig továbbra is centi vastagon áll a por. Az építőtérről tavaly ősszel kihordtak egy rakás dolgot, mert előtte szó szerint raktár volt. Elérték, hogy most szellősebben vannak a székek, de sporttevékenységnek továbbra sincs nyoma. Pedig ha megépülne végre a projekt (amely a tendereket megfúró vesztes cégek miatt késik), nem kéne a világ végére menni testet nevelni, és ne adj' Isten még kulturált, és modern, európai körülmények közt lehetne sportolni.

1 megjegyzés: